1.Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα αν και υψηλής θερμιδικής αξίας τροφής είναι ένας πεντανόστιμος ξηρός καρπός που μπορείς να απολαύσεις ως σνακ ή σε συνδυασμό για παράδειγμα με τη σαλάτα σου.Φυσικά πλέον υπάρχει και πολύ μεγάλη ποικιλία σε ροφήματα αμυγδάλου,αν έχεις πρόβλημα με τα γαλακτοκομικά.
2.Σαρδέλες
Μια μερίδα σαρδέλες περιέχει 380mg ασβεστίου.Είναι σημαντικό τις σαρδέλες να τις καταναλώνεις ολόκληρες μαζί με τα μαλακά κόκαλα τους.Και τα άλλα αγαπημένα μικρά ψαράκια, όπως γαύρος, μαρίδα μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλό σου βοηθό για την πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου.
3. Σολομός
Ο σολομός είναι ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής για τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα που περιέχει.Είναι όμως και μια καλή πηγή ασβεστίου.Επίσης η βιταμίνη D που συναντάται σε αφθονία στον σολομό είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προαγωγή της απορρόφησης ασβεστίου.
4.Σύκα
Αν αγαπούσες τα σύκα για την γλυκιά τους γεύση έχεις έναν ακόμη λόγο να το κάνεις.Τα αποξηραμένα σύκα περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από άλλα αποξηραμένα φρούτα.Μια μερίδα έχει το 5 % των ημερήσιων αναγκών σου για το μέταλλο.
5.Πορτοκάλι
Ένα ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι είναι ιδανικός για το πρωινό ή το μεσημεριανό σου.Κι όχι μόνο για τη βιταμίνη C.Το πορτοκάλι αποτελεί επίσης μια καλή,αν και όχι γνωστή σε πολλούς πηγή ασβεστίου.Γενικά είναι σημαντική τροφή για τη δύναμη και πυκνότητα των οστών.
6.Σπανάκι
Θρεπτικό,νόστιμο και δυναμωτικό αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, μεταξύ των οποίων και το ασβέστιο. Το σπανάκι είναι από τα πιο εύκολα λαχανικά στη μαγειρική, καθώς μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες,αλλά και σε πολλές συνταγές π.χ σπανακόπιτα,σπανακόρυζο.
7.Μπρόκολο
Το μπρόκολο έχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών.Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φιλικό οξύ, βιταμίνη Β1,βιταμίνη Α,Β καροτίνη,σίδηρο,μαγνήσιο,κάλιο και φυσικά ασβέστιο,απορροφήσιμης μορφής.Βάλε επομένως μπρόκολο στις σαλάτες σου αλλά και σε πιάτα με ζυμαρικά ή ρύζι. Μπορείς να το προσθέσεις ακόμη και σε λαδερά φαγητά.
8.Ταχίνι
Το ταχίνι παρασκευάζεται από σπόρους σουσαμιού και αποτελεί ιδανικό σύμμαχο για την καλή υγεία των οστών,καθώς εφοδιάζει τον οργανισμό με ασβέστιο και μαγνήσιο.Δύο μεταλλικά στοιχεία δηλαδή που συμβάλλουν στην ισχυρή δομή των οστών.Δύο κουταλιές ταχίνι έχουν 160 θερμίδες και καλύπτουν το 12% της συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου.
9. Όσπρια
Όλα τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου.Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές.Λευκά φασόλια,φακές και ρεβίθια. Τα όσπρια , αν δεν σου αρέσουν σε σούπα μπορείς να τα αναμείξεις με λαχανικά για να τα φτιάξεις φαγητά στην κατσαρόλα και λαδερά ή να τα καταναλώσεις σε σαλάτα.
10.Σόγια και προϊόντα σόγιας
Το βασικό χαρακτηριστικό της σόγιας είναι η υψηλή περιεκτικότητα της σε πρωτεΐνη, η οποία είναι ταυτόσημη με τις πρωτεΐνες των οσπρίων.Εκτός όμως από την πρωτεΐνη, η σόγια αποτελεί και καλή ασβεστίου.Μερικά από τα διαδεδομένα προϊόντα σόγιας είναι το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας, το τόφου ή πάστα μίσο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου