9 μυστικά για καθαρή και σωστά οργανωμένη κουζίνα.
Και μόνο στην ιδέα ότι για να οργανώσεις τα ράφια της κουζίνας σου πρέπει να τα βγάλεις όλα έξω για να τα στριμώξεις ξανά στα λιγοστά ντουλάπια και ράφια μιας μικρής κουζίνας σου φαίνεται ένας γρίφος για γερούς λυτές.
Πίστεψε με αυτό το άρθρο είναι για σένα!
Πάρε μια βαθιά ανάσα και ακολούθησε τις δέκα οδηγίες για το πως να οργανώσεις σωστά την κουζίνα σου, ώστε να μπορείς να την διατηρείς καθαρή και φυσικά να μαγειρεύεις με άνεση!
1.. Πέτα ότι δεν χρειάζεσαι.
Ξεκινάμε με τις κούπες! Κρατήστε μόνο της πραγματικά αγαπημένες σας κούπες και τα φλυτζάνια που χρησιμοποιείς και χάρισε όσα απλά πιάνουν χώρο στα ντουλάπια σου. Ξεφορτώσου άμεσα πολυχρησιμοποιημένα τάπερ και τάπερ χωρίς καπάκια,παλιά ταψιά,ληγμένα τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο είτε δεν χρησιμοποιείς,είτε δεν έχει θέση στην κουζίνα σου(χαρτάκια,σημειώσεις,αποδείξεις κ.ο.κ) Τέλος αν στα ντουλάπια σου υπάρχουν αμέτρητα γλυκά του κουταλιού,αλοιφές,μαρμελάδες δώστε τα στην μαμά,στην αδερφή, στην κολλητή κάπου εκτός από το να είναι στο ντουλάπι και να πιάνει χώρο.
2. Καθάρισε καλά ντουλάπια,συρτάρια και πάγκους.
Σειρά τώρα έχουν τα ντουλάπια τα συρτάρια και οι πάγκοι που πρέπει να αδειάσουν και να καθαριστούν σε βάθος.Άδειασε λοιπόν το περιεχόμενο όλων των αποθηκευτικών χώρων και καθάρισε προσεκτικά τις εσωτερικές αλλά και τις εξωτερικές επιφάνειες.Μην ξεχάσεις τις κρυμμένες γωνίες και πλευρές (πάνω-κάτω) που ακουμπάς με τα δάχτυλα όταν τα ανοίγεις.
3.Καθάρισε και οργάνωσε το ψυγείο σου.
Όσο αφορά το εξωτερικό του ψυγείου με τα μαγνητάκια θα σας πρότεινα να κρατήσετε λίγα και καλά, κρατώντας όσο το δυνατόν περισσότερη επιφάνεια ελεύθερη. Εκτός από το ότι είναι πιο εύκολο να το καθαρίσετε δείχνει και μια εικόνα τάξης και ηρεμίας σε αντίθεση με μια εικόνα που επικρατούν σημειώσεις και μαγνητάκια Συνεχίζοντας και αφού καθαρίσετε καλά το εσωτερικό του ψυγείου και βεβαιωθείτε ότι όλα τα ράφια είναι στεγνά, ξεκινήστε να τακτοποιείται πρώτα την πόρτα του ψυγείου τροφές μακράς διάρκειας,στα κάτω συρτάρια τα λαχανικά,στα μεσαία τα γαλακτικά-αυγά ενώ στα τελευταία αεροστεγώς κλεισμένα κρέατα και πουλερικά.
4.Οργάνωσε τα ντουλάπια σου.
Χρησημοποιείστε ένα μεγάλο, βαθύ και χαμηλό ντουλάπι που να είναι κοντά στην ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας για τα κατσαρολικά και τα μεγάλα σε όγκο σκεύη μαγειρικής.Στα μεσαίου ύψους συρτάρια τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνα και τα διάφορα εργαλεία όπως σπάτουλες,κουτάλες και ανοιχτήρια.Χρησιμοποιήστε άλλο ένα συρτάρι για τραπεζομάντηλα,σουπλά, πετσέτες και γάντια φούρνου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεσαίο ντουλάπι για να μην σκύβετε βαθύ για να βάζετε τα τρόφιμα σας ανά κατηγορία όσπρια/ζυμαρικά/κονσέρβες και υλικά ζαχαροπλαστική (αλεύρι,ζάχαρη κ.ο.κ).Επίσης, χρησιμοποιείστε το πάνω ντουλάπι από την ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας για τα μπαχαρικά.Τέλος θα χρειαστείς ακόμη ένα βαθύ ντουλάπι για είδη σερβιρίσματος πιατέλες και μπολ και ένα ράφι στο ύψος του κορμού για μικροσυσκευές.
Φρόντισε να κρατήσεις στους πάγκους σου μόνο τα απολύτως απαραίτητα και όσα πραγματικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν αλλού. Έτσι οι ελεύθεροι πάγκοι σου δίνουν άνεση να απλώσεις τα εργαλεία σου και να ευχαριστηθείς την διαδικασία της μαγειρικής.
6.Διατηρείστε τα τρόφιμα σε δοχεία τροφίμων.
Αποθήκευσε ότι βρώσιμο είδος έχεις εκτός ψυγείου σε δοχεία, βαζάκια τάπερ για να μην βρεθείς σε σημείο να αναζητάς τρόπους να απαλλαχτείς από τον σκόρο του φαγητού.Μπορείς επίσης να βάλεις ένα μικρό μπολάκι με φύλλα δάφνης μέσα σε κάθε ντουλάπι με τρόφιμα για να κρατήσεις τους σκόρους μακριά.
7.Δημιούργησε μια γωνιά για τα καθαριστικά σου
Είναι πολύ σημαντικό και θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να έχεις έναν χώρο στον οποίο θα συγκεντρώνεις τα καθαριστικά σου για να μπορείς άμεσα και εύκολα να αλλάξεις π.χ σφουγγάρι και να ανανεώσεις το βέτεξ και να καθαρίσεις μια επιφάνεια γρήγορα.Και αν θες ακόμη και τα καθαριστικά σου να είναι όμορφα τακτοποιημένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ιδιαίτερα κουτιά αποθήκευσης διαλέγοντας σχέδια που ταιριάζουν στον χώρο σου ή πλαστικά/δοχεία του εμπορίου.
8. Έχε τα απολύτως απαραίτητα
Καλό θα ήταν να έχεις τα βασικά αξεσουάρ όπως ένα μεγάλο ξύλο κοπής ένα μαχαίρι του chef μια βαθιά κατσαρόλα για μακαρόνια αλλά και όσπρια, μια πιο ψηλή και βαθιά για μαγειρευτά φαγητά ένα τηγάνι ένα μικρότερο για ένα αυγό και ένα ταψί για φούρνο. Χρήσιμα πολύ είναι τα μπολ μικρότερου μεγέθους τα γυάλινα σκεύη-πυρέξ μια γάστρα και ένα μίξερ για γλυκές παρασκευές.
Αν έχεις έναν τοίχο κενό διαθέσιμο δημιούργησε τη δική σου γωνιά εβδομαδιαίας οργάνωσης με ένα αυτοκόλλητο ημερολόγιο για να σημειώνεις το menu της κάθε ημέρας έναν μαυροπίνακα για να γράψεις μια συνταγή καθώς και ραφάκια για να βάζεις τα διάφορα χαρτάκια,σημειώσεις.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου